Türkiye’nin önde gelen uluslararası üniversitelerinden biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Ayazağa Kampüsü’nde yer alan 3.000 kişi kapasiteli İTÜ Abdülhakim Sancak Camisi’nin modern çizgileri FİBRO-MULTİFORM® ile oluşturuldu.
İTÜ Cami ve Eğitim Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği’nin desteği ile hayata geçirilen ve Özgüven Mimarlık tarafından tasarlanan camide, geleneksel cami mimarimizin en önemli öğelerinden olan kubbe formu esas alındı.
Tek bir büyük kubbe olarak ele alınan yapıda merkezi bir kubbenin tanımladığı ana ibadet mekânı, T plan şeması ile kıble cephesi hariç diğer üç cephede tonoz örtüler aracılığıyla büyütüldü. 26 metre çapında ve 21 metre yüksekliğindeki kubbe formu, fil ayaklarının üzerinde yükselen pandantiflerin birbiriyle bütüncül bir biçimde birleşmesiyle oluşturuldu.
Esnek ve Dinamik Formlar
Betonarme cami strüktürü başta olmak üzere, minare ve şadırvan binası dahil toplam 3.600 metrekarelik alanda FİBRO-MULTİFORM® cephe paneli kullanıldı. Strüktür üzerine doğrudan monte edilen cephe panelleri, mimari tasarıma özgü çizgileri, girinti ve çıkıntıları tanımlayarak dinamik hareketlerin kurgulanmasını sağladı.
“Strüktür üzerine doğrudan monte edilen FİBRO-MULTİFORM® cephe panelleri, mimari tasarıma özgü çizgileri, girinti ve çıkıntıları tanımlayarak dinamik hareketlerin kurgulanmasını sağladı.”
Ürüne özgü geliştirilen panel sistemi herhangi bir ek çelik konstrüksiyona ihtiyaç duyulmadan kullanılabildiği için projede tasarımın uygulanması sırasında büyük avantaj sağladı.
Cephe kabuğu, bilgisayar ortamında üç boyutlu olarak tasarlandı ve bu tasarıma uygun ebatlardaki paneller oluşturulduktan sonra CNC ile ahşap veya köpük kütükler üzerine yazdırılarak panelin aynı modeli üretildi. Bu modeller üzerinden polyester veya kauçuk kalıp alındıktan sonra da üzerine cam elyaf takviyeli beton püskürtülerek istenilen özellikteki panel oluşturuldu.
Montaj ve Bakım Kolaylığı
FİBRO-MULTİFORM® panel teknolojisi ile dijital olarak tasarlanan her form ve nesne kolaylıkla üretilebiliyor. Multiform malzemeler üzerindeki karkas çelik ile betonarme veya çelik bina kabuğuna ek bir konstrüksiyon ihtiyacı olmadan ankrajlarla monte edilebiliyor. Deprem ve yangın dayanımı yüksek olan bu malzeme cephe katmanlarını minimize ettiğinden cephe gerisi ısı ve su yalıtım katmanlarının zarar görmemesi sayesinde bina ömrünün de daha uzun olmasını sağlıyor.
Yapılan mekanik montaj da uygulama esnasında cephe kabuğu ve altındaki yalıtım katmanlarında yaşanabilecek olası yanma ve bozulma riskini ortadan kaldırdığı gibi, kullanım esnasında cephede meydana gelecek problemlerde cephe ve altındaki yalıtım katmanlarına herhangi bir zarar vermeden, parçaların sökülüp takılabilmesine imkân tanıyor.