Hassa Mimarlık tasarımı Altunizade Marmara İlahiyat Fakültesi Camii’nde geleneksel mimari ve İslam sanatlarının özü olan fraktal geometriler, günümüzün yapım teknikleri kullanılarak yorumlandı. Tabiattaki formlardan ilhamla oluşturulan desenlerin üç boyuta kaldırıldığı yenilikçi strüktürel denemeler çelik, cam ve fiber takviyeli beton gibi yeni nesil malzemelerle uygulandı.
Üniversitenin Üsküdar Bağlarbaşı'ndaki yerleşkesi içinde yer alan, 30.000 metrekarelik inşaat alanına sahip 5.000 kişi kapasiteli cami, bünyesinde dershaneler, konferans salonu, sergi alanları, kitap kafe ve sinevizyon odalarını barındıran sosyal bir çekim merkezi olarak düşünüldü.
Çelikten yapılan ilk cami olma özelliği taşıyan Marmara İlahiyat Fakültesi Camii, onikigen plan şemalı betonarme altyapı üzerine çelik konstrüksiyon olarak inşa edildi.
“Tabiattaki formlardan ilhamla oluşturulan desenlerin üç boyuta kaldırıldığı yenilikçi strüktürel denemeler çelik, cam ve fiber takviyeli beton gibi yeni nesil malzemelerle uygulandı.”
Cami mimarlığında geleneğin sürdürülmesi ve yeniden üretilmesi amacıyla tasarlanan en dikkat çekici mimari öğelerden olan 1000 yıllık geleneksel ahşap kırlangıç kubbe; çelik, fiber takviyeli beton kaplama ve cam ile uygulandı. On iki çelik taşıyıcı üzerine oturtulan 35 metre çapında ve 35 metre yüksekliğindeki bu merkezi kubbe, geometrik yapısına uygun birleşim detayları ile kademe kademe yükseltildi.
Kolonlar ve kubbe arasında geçişi sağlayan Türk üçgeni formlarında da FİBROBETON ürünleri tercih edildi. Ana çelik kirişe oturtulan çelik yay omurga kirişleri üzerine, mimari tasarıma göre şekillendirilen basamaklı helezon yapı kuruldu. Helezon biçimli kubbenin dış kaplamasında kullanılan FİBROBETON malzemelerin her biri, özel üretim kalıplarla hazırlandı. 22 farklı planın üst üste çakıştırılması ile oluşan geometride, cami mimarisine uygun olarak bölümlendirilen çok büyük boyutlardaki panellerin en uzunu 7,84 metre, en kısası 3,81 metre olarak Düzce tesisimizde üretildi.
Caminin geniş yan camları, Selçuklu mimarisinde kullanılan geometrik gölgelikler ile desteklenirken iç ve dış mekân birliği FİBROLIGHT® güneş kırıcılar ile sağlandı. Güneş kırıcılar yaklaşık 7,29x7,57 metre açıklıkta geliştirilen özel bir sisteme taşıtıldı ve ana çelik konstrüksiyona bağlandı. Aynı sistem cami revaklarında da yinelendi. Taşıyıcı çelikler, güneş kırıcı panellerin arasına gizlenerek havada asılı duruyormuş izlenimi yaratıldı.
Cephe kaplamaları, kubbe, minare, şadırvan ve mihrap da dahil olmak üzere yaklaşık 9.340 metrekare alanda FİBROBETON ürünleri kullanıldı. Yüksekliği 57,8 metreye ulaşan çelik konstrüksiyonlu minarelerde de 1.532 metrekare alan, üç boyutlu olarak tasarlanıp tekrarsız özel kalıplarla üretilen FİBRO-MULTİFORM® panellerimiz ile kaplandı.