PROJE KÜNYESİ

PROJE ADI : Tarsus Amerikan Koleji
PROJE KONUMU : Mersin, Türkiye
PROJE GRUBU : OKUL
KULLANILAN ÜRÜN MARKALARI : FİBROFILL® FİBRODEKOR®

Erginoğlu&Çalışlar tasarımı TAC-SEV Yeni Kampüsü, mevcut Tarsus Amerikan Koleji’nin karşı parselinde, mütevazı ve tarihi dokuyla uyumlu mimari dili ile dünyanın en güzel okulları arasında yer alıyor. FİBROFILL® ve FİBRODEKOR ® markalı ürünlerimiz de yapının ikincil cephe katmanında iklimlendirmeye katlı sunuyor.

2016 yılında düzenlenen XV. Ulusal Mimarlık Ödülleri kapsamında Yapı Dalı’nda ödülün sahibi olan projenin öncelikli tasarım ilkesi, yeni kampüsün arasından geçen bir yolla ayrıldığı mevcut TAC kampüsüyle bir bütün olarak algılanması oldu. Projede aynı zamanda bölgedeki tarihi dokunun önemli parçalarından olan Aziz Paul Kilisesi ve Ulu Cami’ye kampüsün çeşitli noktalarından bakışlar verilmiş olup yakın çevredeki tarihi doku ile ilişki kurulması amaçlandı.

"Cephedeki çift katmanlı sistemde, FİBROFILL® ve FİBRODEKOR® markalı ürünlerimiz iklimle uygun biçimde, yapının gölgelendirilmesinde ve tasarımın zarif detaylarla çözümlenmesinde önemli bir rol üstleniyor.”

İklime Uygun Tasarım

Akdeniz ikliminin özellikleri doğrultusunda ısıtmadan çok soğutma ihtiyacının olduğu bir yerde bulunan kampüs için yönlenme, tasarım kararlarında belirleyici oldu. Sınıflar kuzeyden gelen doğal ışığa göre konumlandırılırken kuvvetli güney ışığının geldiği bölgeler, bina dışına yerleştirilen panellerle gölgelendirilerek koridor olarak planlandı. Böylece çok amaçlı kullanımların olduğu, üç bloktan oluşan projenin cephesinde çift katmanlı bir sistem oluşturuldu. Ana bina camdan meydana gelirken ikinci katman çelik karkaslı kaplama panellerden teşkil edildi. Bu paneller ikincil cephe katmanını oluşturmanın yanı sıra dekoratif kolon dikme olarak kullanıldı.

Kolon elemanlar, cephe üzerinde uygulama açısından zorlu ve riskli bir konuma sahip olduklarından tüm montaj detayları hem oldukça narin hem de sağlam olmalarına özen gösterilerek tasarlandı. Kolonların bastığı konsol döşeme alınları silme olarak kaplandı. Prekast elemanlar cephenin önünde, doğrama ile sadece silme alt ve üst körkasa dişi ile birleştirildi. Dolayısıyla kolonlar bu silmelerin arasında doğramadan kopuk ve boşlukta gibi durmaktalar. Özel çözüm gerektiren detaylar ile silme elemanında açılan boşluklardan çıkan çeliklerin altta ve üstte su yalıtımı açısından zafiyet oluşturmasının da önüne geçildi.

Ayrıca kolonların mümkün olduğunca zarif olması taşıyıcı çeliğin de kesitinin küçültülmesi zorunluluğunu doğurdu. Fakat ürün tasarımı, GRC panellerin dayanıklı yapısı sayesinde herhangi bir sorun teşkil etmeyecek şekilde çözümlendi.




PROJE KONUMU