PROJE KÜNYESİ

PROJE ADI : Yavuz Sultan Selim Köprüsü
PROJE KONUMU : İstanbul, Türkiye
PROJE GRUBU : KAMU
KULLANILAN ÜRÜN MARKALARI : FİBRO-M®

İstanbul’un kuzeyinde, Asya ve Avrupa kıtalarını bağlayan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün kulelerinin en üst şapka kaplamaları firmamızca geliştirilen yüksek performanslı özel cephe markamız FİBRO-M® ile giydirildi. Konumu ve bulunduğu kot dolayısıyla yoğun rüzgâr yüklerine maruz kalacak köprünün tasarımında form ve malzeme kararları, bu yönde oluşan ihtiyaçlara en iyi cevabı vermek üzere planlandı.

2016 yılında araç trafiğine açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 322 metre kule yüksekliği ile eğik askılı köprü sınıfında dünyanın en yüsek, tüm köprü sınıflarında ikinci en yüksek; 59 metre genişliği ile dünyanın en geniş; 1.408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem bulunan en uzun, tüm asma köprüler arasında dokuzuncu en uzun orta açıklığa sahip asma köprüsü olma özelliği taşıyor.

“FİBRO-M® panellerin gerek üretimi ve kontrolleri gerekse montajı ileri bir teknik mühendislik bilgisinin sonucunda hayata geçirildi.”

Büyük Parçalı Karma Geometriler

Farklı geometrilerin birleştiği mimarisiyle dikkat çeken kulelerin ayakları, Garipçe ve Poyrazköy mevkilerinde yer alıyor. Altıgen bir taban üzerinde başlayan değişken geometrili yapı en üst kotunda küçülerek dörtgen bir forma dönüşüyor. Kayar kalıp sistemi ile dökülen ayakların tepesinde köprünün taşıyıcı kablolarını kontrol eden makara sistemleri bulunuyor.

Bu sistemin, ayak geometrisinin devamı şeklinde örtülmesi için mühendislerimiz tarafından geliştirilen FİBRO-M® markası, hem teknik özellikleri ile güvenli bir kabuk olarak çalışıyor hem de özel tasarımıyla kule geometrisini tamamlıyor.

Kule mimarisindeki ana tasarım kararları, geometrinin mümkün olan en az derz ile tamamlanmasını gerektiriyordu. Buna göre köprünün her ayağı, 8 modül ve her bir modül 10 adet prekast panelden oluşturuldu. Tüm köşelerin yekpare tasarlandığı, kimi yerde üç farklı açıya sahip olan panellerin gerek üretimi gerekse kontrolleri ileri bir teknik mühendislik bilgisinin sonucu olarak hayata geçti.

Yüksek Dayanımlı Hafif Paneller

Türk yapı sektöründe bir ilk olan bu malzeme sayesinde, 297 ile 322 metre arasındaki 25 metre yüksekliğindeki bölümü ince, hafif ve bir o kadar da dayanıklı bir biçimde tamamlandı. Geliştirdiğimiz ürün, bu yükseklikte 300 kg/m²’nin üstüne çıkan rüzgâr yüklerine karşı yüksek dayanım sağlarken ilk tasarımdaki gibi ağır prekast olarak yapılması halinde 350 kg/ m²’ye ulaşabilecek kule kaplamasının ağırlığı da 110 kg/m²’ye düşürülmüş oldu. Böylece çelik yapının tasarımında ciddi hafifleme ve yapım kolaylığı sağlandı, ana taşıyıcı çelik yapı ortalama 350 tondan 160 tona indirildi.

Kulenin beton panelleri, yerde önceden kurulmuş olan çelik kat modüllerine monte edildi. Şantiye sahasında çelik ve prekastı takılı halde katlar arasında deneme montajı yapılarak oluşturulan bu yapı, zeminde sökülerek bu sefer de kuleye montaj için hazırlandı. Bu sayede kuledeki montaj süresi 20 güne kadar indirildi.




PROJE KONUMU